REZERVOARE SUBTERANE

Rezervoare subterane:

Rezervoare orizontale, cilindrice, cu pereţi simpli sau dubli pentru depozitarea subterană a lichidelor inflamabile şi neinflamabile. Fabricate din plăci de tablă şi capete concave din oţel carbon, tip S235JR, conform UNI EN 10025.


Învelişul exterior este sudat prin procedeul de sudare cu arc scufundat, în timp ce componenta interioară este realizată prin sudare MIG. Componentele sunt proiectate în conformitate cu regulile şi reglementările aflate în vigoare.


Rezervoarele cu pereţi simpli formează un bazin de retenţie impermeabil; acestea au rolul rezervorului interior al rezervoarelor cu pereţi dubli.


Rezervoarele cu pereţi dubli; pentru aceste rezervoare, un perete secundar este sudat în jurul rezervorului interior, care formează un rezervor impermeabil de auto-retenţie. Aceste rezervoare sunt prevăzute cu două fişe pentru sistemul de detectare a scurgerilor, pentru monitorizarea permanentă a integrităţii rezervorului.
Toate rezervoarele sunt testate din punct de vedere hidraulic. Testele reprezintă teste de presiune şi sunt efectuate pentru verificarea rezervorului interior şi a spaţiului interstiţial dintre rezervorul interior şi cel exterior.


Domenii de aplicare:

Rezervoarele cu pereţi simpli sunt utilizate în principal pentru:

 • Sisteme de combatere a incendiilor.
 • Sisteme de irigare.
 • Colectarea şi depozitarea apei de ploaie.
 • Depozitarea apei potabile.
 • Colectarea şi depozitarea apei reziduale şi a apei uzate.
 • Depozitarea diferitelor tipuri de lichide.

Rezervoarele cu pereţi dubli sunt utilizate în general pentru:

 • Staţii service.
 • Staţii private de alimentare cu combustibil.
 • Depozitarea lichidelor inflamabile pentru sistemele de încălzire.
 • Generatoare de alimentare.
 • Depozitarea combustibililor pentru nave şi aparate de zbor.
 • Depozitarea chimicalelor şi a lichidelor care poluează apa.
 • Colectarea şi depozitarea lubrifianţilor şi a uleiurilor scurse.
 • Colectarea şi depozitarea apei reziduale şi a apei uzate.

 

Învelişuri exterioare:

Fiecare rezervor este prevăzut cu un înveliş extern de protecţie, care acţionează de asemenea ca o protecţie catodică.

Învelişul exterior al fiecărui rezervor trece printr-un test la înaltă tensiune pentru a i se  verifica integritatea.

POLIURETAN: plăcile din oţel sunt sablate (SA 2.5 - ISO 8501-1) şi acoperite cu o răşină poliuretanică gri tip – 868.06, aplicată fierbinte, constând dintr-un înveliş din poliuretan, cu două componente, fără solvenţi, care îndeplineşte standardele NFE 86-900, DIN 6607 şi DIN 4681 Partea 3.

Acest înveliş este o peliculă protectoare dintr-o bucată, ce oferă o rezistenţă ridicată la întindere. Împreună cu rezistenţa mecanică şi chimică excelentă a materialului, acesta garantează cel mai bun nivel de protecţie împotriva agenţilor externi din clasă şi o mai bună conservare a rezervorului subteran.

SMOALĂ EPOXIDICĂ: învelite la exterior cu o vopsea pe bază de smoală epoxidică, constând dintr-un produs cu două componente pe bază epoxidică fabricat cu răşini epoxidice modificate cu o răşină de hidrocarburi pe bază gudron de cărbuni.

FIBRĂ DE STICLĂ (GRP): plăcile din oţel sunt sablate (SA 2.5 - ISO 8501-1) şi acoperite la exterior cu un înveliş ranforsat din fibră de sticlă.


Învelişurile interioare:

În cazul în care este necesar un înveliş interior, suprafaţa interioară a rezervorului este realizată conform cerinţei clientului şi a specificaţiilor producătorilor învelişului pentru a asigura aderenţa permanentă a învelişului ales. La cerere, putem furniza următoarele tipuri de înveliş pentru suprafaţa interioară:

 • Înveliş interior pentru apă non – potabilă:  suprafaţa din oţel este sablată (SA 2.5 - ISO 8501-1) şi acoperită cu un strat anticoroziv de răşină pe bază epoxidică din două componente.
 • Înveliş interior pentru apă potabilă: suprafaţa din oţel este sablată (SA 2.5 - ISO 8501-1) şi acoperită cu un înveliş epoxidic poliamidic, cu două componente, atestat de Ministerul Sănătăţii pentru contactul prelungit cu apa potabilă şi cu alimente.
 • Înveliş interior pentru combustibili utilizaţi în aviaţie: suprafaţa din oţel este sablată (SA 2.5 - ISO 8501-1) şi acoperită cu o răşină epoxi – fenolică uşor colorată, fără zinc, cadmiu şi aliaje din cupru.

Accesorii principale:

 • Gură de acces de Ø 600 mm (sau de dimensiuni diferite în cazul în care sunt specificate de cumpărător) prevăzută cu garnitură şi capac  fixat cu bolţuri.
 • Orificiu de acces pentru încărcare prevăzut cu capac rapid blocabil şi supapă de protecţie împotriva supraîncărcării.
 • Ventil de aer prevăzut cu plasă paraflacără.
 • Tub de aspiraţie prevăzut cu supapă de aspiraţie şi filtru.
 • Aparat de măsură calibrat, cu indicator de nivel din aluminiu, pentru măsurarea manuală a nivelului de combustibil.
 • O gamă largă de indicatoare de nivel mecanice sau electronice.

O gamă largă de pompe şi instrumente de măsură a combustibilului pentru a îndeplini o gamă largă de cerinţe şi aplicaţii. Opţional, poate fi instalat un sistem de management a combustibilului pentru a controla operaţiunile de alimentare cu combustibil şi nivelul din rezervor.

Sisteme de monitorizare a scurgerilor:

 • LAG14ER: este un sistem de detectare a scurgerilor, racordat la conexiunea de intrare cu pereţi dubli. Spaţiul interstiţial este umplut cu o soluţie de monopropilenglicol  anti – îngheţ, care nu este toxică şi nu poluează.
 • EUROVAC: Eurovac NV este un detector de scurgeri de vid conform EN 13160-1 pentru Clasa 1.  Prin intermediul furtunului de aspiraţie, pompa de vid montată în detectorul de scurgeri generează o depresurizare a spaţiului interstiţial de monitorizare al rezervorului, care este menţinută în timp la un nivel constant. În cazul în care apare o scurgere în peretele interior sau exterior al rezervorului, depresurizarea scade. În momentul atingerii punctului de comutare, lumina roşie de ,,alarmă” împreună cu alarma acustică se declanşează.
 • EUROPRESS: detector de scurgere de presiune conform EN 13160 (clasa I) pentru monitorizarea sigură a rezervoarelor cu pereţi dubli nepresurizate pentru depozitarea lichidelor inflamabile, AdBlue® (soluţie de uree 32,5%) şi neinflamabile, a lichidelor care poluează apa. Rezervoarele pot fi amplasate în zone sigure sau periculoase, fie deasupra solului sau subteran. Spaţiul interstiţial al rezervorului este presurizat prin intermediul unei pompe interne până la 510 mbar. O scurgere fie în învelişul interior sau exterior are ca rezultat o scădere a presiunii în spaţiul interstiţial al rezervorului, declanşând alarma vizuală şi acustică.

Documente şi Certificate:
- Certificatul rezervorului şi cel de testare.

- Certificatul de Conformitate CE pentru pompă (în cazul în care este livrată).

- Tabelul de calibrare a rezervorului.

- Certificatul şi manualul de utilizare a sistemului de monitorizare.